Lepo je znati da fizički mediji nisu mrtvi. U stvari, upravo suprotno – oživljavanje vinila se nastavlja kako je prodaja ploča porasla šesnaestu godinu zaredom tokom 2023.

Prodaja je rasla najbržim tempom ove decenije sa 6,1 miliona prodatih primerakai, što je povećanje od 11,8% u poređenju sa 2022. Ovo je najviši nivo od 1990. godine.

Kupovina vinila naglo je opala tokom 1980-ih kada je CD postao novi i omiljeni fizički format kada je muzika u pitanju. Iako je vinil u uzlaznom trendu, još uvek je daleko od dostizanja visina viđenih tokom svog vrhunca krajem 70-ih.

Ono što je takođe interesantno je da su sedam od 10 najprodavanijih ploča za ovu godinu bila nova izdanja, a ne stariji kataloški albumi, naglašavajući kako bi se ovo ponovno pojavljivanje moglo pretvoriti u nešto više od samo nostalgijskog putovanja.

Brojke koje je obezbedila firma The Official Chart Company pokazuju da je Tejlor Svift prednjačila sa albumom 1989, dok su se njeni albumi Midnights i Speak Now takođe našli u prvih deset za 2023. Pored Tejlor, izvođači kao što su The Rolling Stones , Lana Del Rey i Blur su takođe tamo.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *