Ovogodišnji, deveti po redu Festival srpskog podzemlja održaće se tradicionalno u prostoru SKCNS Fabrike. U saradnji sa SKC Novi SadMM Concerts i Serbian Hellbangers željno isčekuju novo druženje svih onih koji se osećaju delom andergraund scene. Celokupan program festivala, koji uključuje i izložbu likovnih radova, može se videti na zvaničnom flajeru (gore), a ispod predstavljamo pregled svih izvođača koji su deo muzičkog programa.

SEAR BLISS
Veterani atmospheric black metal scene ove godine obeležavaju tačno 30 godina postojanja na svetskoj andergraund sceni, i u sklopu jubileja jedan od odabranih i ekskluzivnih nastupa biće baš na FSP.

Bend je nastao 1993. godine, od tada je objavio 8 studijskih albuma i potpisivao ugovore sa prestižnim izdavačima širom sveta kao što su: Candlelight, Hammerheart, Redstream Records i mnogi drugi. Kako navodi organizacija, album prvenac Phantoms zvanično je prvo studijsko izdanje koje je neki andergraund metal bend iz Mađarske objavio za inostranog izdavača, i na taj način upisani su u istoriju lokalne scene.

U svom zvuku vrlo vešto i lucidno kombinuju elemente stilova u koji su ravnopravno implementirani duvački instrumenti sa naznakom na jedinstvenom zvuku trombona, koji celoj zvučnoj slici daje autentičnost i originalnost. Sear Bliss su trenutno u studiju gde snimaju novi deveti po redu album koji će biti objavljen za Hammerheart Records.

KHARGASH
Prvog dana festivala u ulozi domaćina pruključuju nam se prijatelji iz novosadskog benda Khargash, furiozna blenda melodičnog black death metala sa mnoštvom drugih uticaja. Projekat koji je od solo kreacije lokalnog muzičara Karolja Buraia prerastao u aktivan bend koji će se publici predstaviti u kompletno novoj postavi.

ŽEŽE
Isto veče bend Žeže nam donosi svoj ambijentalni muzički univerzum prožet raznim varijacijama gde gitarski zvuk zalazi u atmosferične sintove, a kroz mnogobrojne efekte i improvizacije kreira savršen zvučni zid.

Drugog dana Festivala srpskog podzemlja dobrodošlicu želimo bendovima koji do sada nikada nisu nastupili na našem događaju.

Wrishlas su mladi punk bend oformljen tokom leta 2022, čiji članovi zajedno imaju 38 godina i dolaze iz Sr. Kamenice i Bačke Palanke. Na FSP, u subotu 21. oktobra predstaviće se publici prvi put i, prema izjavi festivala, svim veteranima domaće podzemne scene pokazati da su nove snage dostupne puta koji su im utabale prethodne generacije.

Geger je grindcore bend iz Beograda nastao krajem 2022. godine u želji da osveži uspavanu scenu tog žanra u Srbiji. Ova četiri ljubitelja ekstremno agresivne muzike su iza sebe imali samo svirke u Beogradu, tako da će im ovo biti prvi nastup izvan rodnog grada. Njihovi tekstovi, iako često šaljivi, govore o političkim i drugim ozbiljnim temama, i u kombinaciji sa brzom i haotičnom muzikom stvaraju fanove koji nestrpljivo čekaju prve studijske snimke.

Pannox je metal bend nastao 2022. godine u Novom Sadu. Iako su zasnovani na zvuku thrash metala, muzika koju sviraju često izlazi iz okvira ovog podžanra prihvatajući uticaje heavy, death, ali i modernijeg metala. Trenutno imaju objavljena tri singla, a do kraja godine objaviće i ceo album pod imenom The Night of Pan.

Reckoning je možda relativno novo ime na beogradskoj hardcore sceni, ali zato članovi benda to svakako nisu. Sa skoro 30 godina iskustva kroz Hitman, Tibia, 36 Daggers, Unison, Bronze, Nagön, Stonewall, Deadrise, The Bridge, Mob Law, All Of Us i Jain, ova četvorka je tu da da svoj doprinos jednom novom talasu pozitivne energije koju je podmladak hardcore scene doneo u Beograd. Nakon nekoliko jako dobro prihvaćenih nastupa bend se zaputio u studio i upravo završio svoj EP prvenac pod imenom This Is War.

Stoner doom trio Cheap Moonshine započeo je svoje muzičko putovanje 2015. Prateći korake velikih stoner i doom bendova, sa nezasitom željom za sviranjem od srca koristeći mračne i zarazne rifove, težili su da dostignu psihodeličnu pustinjsku zemlju čuda, usput vodeći sve zainteresovane slušaoce. Nakon kratke pauze, bend se vratio na binu sa svežim zvukom i trenutno priprema nova studijska izdanja, sačinjena od novih i ponovo snimljenih starih pesama.

Bend Wicked Ways vuče korene još od benda Stygian Flames koji je nastao 2009. godine. Ime je promenjeno 2015. godine. Zvuk koji sviraju je thrash metal sa raznim uticajima iz drugih žanrova u metalu. Moglo bi se reći da su im glavni uzori bendovi kao što su: Nevermore, Annihilator i Testament. Do sada su objavili dva singla: Insurgency of Time (2017) i Struggle Is Real (2020).


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *