Vanja Sky, izuzetno talentovana hrvatska gitaristkinja i pevačica, koja uprkos mladosti već ima zavidnu muzičku karijeru, na Cittanova Blues Festivalu 2023. nastupiće u četvrtak, 29. jula. Vanja Sky iza sebe već ima zavidan broj live nastupa, a svoju snažnu muzičku prisutnost može slaviti na svim svetskim pozornicama.

»Vanja Sky je hrvatski odgovor na Šeril Krou i Noru Džouns«, piše američki Blues Blast Magazin iz Ilinoja. Teško da se umetnička karijera može brže razvijati. Bluz je bila početna iskra mladoj poslastičarki iz Istre nakon posete koncerta njenog gitarskog heroja Denisa Makina i njegovog benda The Screaming Wheels. Vanja je postala opsednuta idejom da je svoj pravi poziv pronašla u korenima bluza i roka.

Pet godina nakon što je naučila da svira gitaru, Vanja je snimila svoj debitantski album Bad Penny (2018.) u Bessie Blues Studios u saveznoj američkoj državi Tenesi sa renomiranim izvođačima svetske bluz scene kao što su Bernard Alison i Majk Zito. Album je producirao Džim Gejns, dobitnik nagrade Grammy. Uz svetsku turneju sa Ruf Blues Caravan, to je bio jedan od prvih vrhunaca njene blistave karijere.

Sedeći album Woman Named Trouble (2020.) više je rokerski obojen, a nemački Rocks Magazine odmah ga je izabrao za jedan od najboljih albuma u 2020. godini, uz AC/DC, Deep Purple, Boba Dilana i Brusa Springstina. Vanja Sky je ove godine objavila duet sa pevačem Carlom Sentanceom, inače pevačem verojatno najuspešnijeg škotskog hard rock benda Nazareth te pevačem benda Dona Aireya, klavijaturistom grupe Deep Purple.

Na Vanju Sky uticali su Rori Galagher, Albert King i Stivi Rej Von. Ova izuzetno talentovana gitaristikinja i pevačica izgradila je most od starih velikana tradicionalnog bluza do mlađe publike. Uverava autorskim kompozicijama koje su u rangu sa hitovima aktealnih velikana žanra. »Vanja Sky je prava stvar. Sa vintage zvukom iz osamdesetih koji podseća na Džoan Džet, Vanja peva svoje pesme s jednakim žarom i predanošću kao Krisi Hajnd iz The Pretenders«, Vanjin muzički izraz opisuje holandski Blues Magazin.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *