Fotografija: R. Diamond

Džef Bek (Jeff Beck), proslavljeni gitarista koji je svirao sa grupom the Yardbirds i predvodio Jeff Beck Group, preminuo je u 78. godini.

Bek je umro u utorak nakon što je “iznenada dobio bakterijski meningitis”, potvrdio je njegov predstavnik za štampu. „Njegova porodica traži privatnost dok se bore sa ovim ogromnim gubitkom“, dodali su.

Često opisivan kao jedan od najvećih gitarista svih vremena, Bek – čiji su prsti i palčevi famozno bili osigurani na 7 miliona funti – bio je poznat kao strastveni inovator. On je bio pionir džez-roka, eksperimentisao sa fuzz i distorziranim efektima i utro put heavy podžanrovima kao što su psych rock i heavy metal tokom svoje karijere. Bio je osmostruki dobitnik Gremija, dobitnik nagrade Ivor Novello za izuzetan doprinos britanskoj muzici i uvršten je u Rokenrol kuću slavnih i kao solo umetnik i kao član Yardbirdsa.

Brojni slavni muzičari opraštaju se od Beka na društvenim mrežama među kojima su Mik Džeger, Rod Stjuart, Džin Simons, Džimi Pejdž, Oz Ozborn, Roni Vud, Džoni Mar, Dejvid Gilmur, Dejv Dejvis i drugi…

 


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *