Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini.

Kornelije Kovač je rođen 1. januara 1942. godine u Nišu. Otac mu je bio violinista, a majka pevačica u horu opere, pa je nekako bilo logično da on krene sličnim putem i postane pijanista. Njegov brat Mihajlo Kovač takođe se bavio muzikom u mladosti, ali se potom opredelio za novinarstvo i politiku. Prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ napisao je već sa 14 godina. Prvi bend BKB, koji je svirao džez muziku, osnovao je 1961. Od 1966. do 1968. bio je član sarajevske grupe Indeksi.

„Uvek sam uživao kada napravim dobru muziku, ma kom žanru ona pripadala. I, kada već nešto napišem, onda to kasnije mnogo puta preslušavam, razmišljam o tome. Retko kada doterujem jer mislim da je nabolje ono što prvo izađe…“, rekao je u intervjuu za Vreme pre nekoliko godina.

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Plasirali su se na 12. mesto, a kasnije te godine Kornelije Kovač odlučuje da grupa prestane sa radom.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka živeo je u Engleskoj, gde je sarađivao sa najvećim muzičkim imenima, od Berni Mardsena (gitariste grupe Whitesnake) do Pola Džonsa (pevača Manfred Mena). Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *