Bend Toiling Midgets predstavlja eklektičnu mešavinu muzičkih stilova i ličnosti.

Osnovani u San Francisku 1980. kao jedan od prvih originalnih post pank bendova sa zapadne obale; evo, 42 godine i 5 mrtvih članova benda kasnije i dalje iznenađuju slušaoce i kritičare svojim evolutivnim, energičnim i dubokim zvukom gitare. Muzički entuzijasti znaju iskrivljenu istoriju grupe, mešanje bendova Sleepers i Negative Trend, intenzivne improvizacije na koncertima i part-time pevače tokom godina.

A sada, njihova najnovija postava se sastoji od petorke koja živi u 8 zemalja: italijanski basista iz Lajpciga, češki pevač i klarinetista iz Londona, nemački bubnjar iz Soluna, koji se pridružio dvojici prvobitnih članova, Kregu Greju iz Vankuvera i Polu Hudu iz Sijetla

Kako je do toga došlo? Šta je sa pandemijom koja je primorala bend da zaustavi svetsku turneju neposredno pre ulaska u Italiju?

Godine 2018. Kreg Grej i Pol Hud napisali su novu muziku za ponovo otkrivene neiskorišćene vokale Rikija Villijamsa, objavljenu na albumu Sea of Tranquility naredne godine.

Doveden od strane Gordona Rafaela, Danijel Benjamin (Sea + Air) pridružio se Toiling Midgets na svetskoj turneju po Nemačkoj, SAD, Finskoj i Kanadi, koju je pandemija zaustavila samo nekoliko dana pre drugog dela koji je trebalo da počne u Italiji, nultoj tački za Covid-19 u to vreme.

Ipak, globalni prekid omogućio je više promišljanja o kreiranju ovog čudnog novog pravca za Toiling Midgets: boravak na različitim kontinentima izazvao je bend da radi kreativno sa ljudima u Berlinu, Vankuveru i Sijetlu kroz korišćenje moderne tehnologije i novo jezgro postave se učvrstilo.

The Toiling Midgets su u svom najvitalnijem stanju u poslednjih nekoliko decenija, njihov novi EP Three Things izlazi pred turneju po SAD 2022. kao i dugosvirajuća ploča, uključujući specijalne muzičke goste kakvi su Chris Eckman (The Walkabouts), Kevin Kuhn (Die Nerven) kao i Chris Cacavas (Green On Red, The Dream Syndicate) i Eugene Robinson (Oxbow) i još mnogo toga.

Sledeće je šestonedeljna evropska turneja i još 4 nedelje u Kanadi/SAD 2023. uz promociju novog LP izdanja sastavljenog od materijala koji je proizašao iz te saradnje.

THREE THINGS EP

Three Things je pesma ljubavi, gubitka i gledanja kako voljena osoba nestaje. Inspirisano je životom i smrću dugogodišnjeg bubnjara i producenta Toiling Midgetsa, Toma Mallona. Muzički je to klasičan TM, melodičan rif, vrtoglave gitare i neobični ritmovi, ovog puta sa inspirisanim vokalom Nancie Lualhati, Tomove udovice.

THREE THINGS TOUR 

13. avgust Sijetl, Lucky Liquor w Aaiiee

14. avgust Spokejn, Baby Bar

16. avgust Takoma Plaid Pig w Black Smoker i Aaiiee

18. avgust Sakramento, The Club Colonial

19. avgust San Francisko, Bottom of the Hill

20. avgust Los Anđeles ,Up the Punks Festival, First St Pool i Billiard

21. avgust San Dijego, Tower Bar

23. avgust San Pedro, Sardine Club

24. avgust Tarzana, Corbin Bowl Lounge

25. avgust Sisajd, Cuz’s Sportsman’s Club

26. avgust Santa Kruz, Jury House


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *