14. Međunarodni festival aktuelne muzike Interzone


Interzone Festival 2013, Novi SadI ove godine ljubitelji eksperimenta u muzici i zaljubljenici u drugačije i nesvakidašnje imaće priliku da posete Međunarodni festival aktuelne muzike INTERZONE koji ove godine slavi svoj četrnaesti rođendan.

Festival INTERZONE promoviše nezavisnost i umetničku slobodu, raznovrsnost u doživljajima sveta izraženih kroz pokret i zvuk, značaj kulture, različitosti, i sposobnosti prevazilaženja umnih i fizičkih granica u svrhu ostvarivanja povezanosti i bliskosti među učesnicima – i posetiocima i umetnicima. INTERZONE se bori za pravo na umetnički izraz, kritički osvrt na društvo i današnju kulturu, i nudi preko potrebnu alternativu komercijalnom izrazu koji je zavladao stvaralačkim slojem našeg društva. Iz tih razloga, INTERZONE okuplja kvalitetne umetnike iz različitih zemalja, ali isto tako pruža šansu novim autorima iz Srbije koji nude inovativni materijal i metode izvođenja da putem konkursa za O’ZONE izvođače postanu deo festivalskog programa.

Festival će se ove godine održati od 16. do 19. oktobra, a muzički program će svakodnevno počinjati u 19.30h. Zvanični četvorodnevni program obuhvatiće nastupe umetnika iz Rusije, Švajcarske, Norveške, i Slovenije, kao i nastupe domaćih muzičara. Raznovrsne će biti i lokacije na kojima će se festival održavati. Program će ove godine biti izveden u devet različitih prostora: Galerija Matice srpske, Sinagoga, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Knjižara i klub SERENDIPITI, Novosadsko pozorište, Akademija umetnosti, Design Box, Radio kafe, Atelier for chilling (Groningen). Osim muzičkog programa u okviru festivala INTERZONE biće održana i radionica „Glas kao telo, tekst kao muzika” Irene Tomažin, slovenačke umetnice, koju će publika moći i da upozna poslednjeg dana festivala kroz razgovor i video-prezentaciju njenog rada.

Kao uvodni festivalski dan, 13. oktobar biće obeležen filmsko-muzičkim susretom u Radio kafeu (Svetozara Miletića 45) gde će u 17.30h biti prikazana tri filma Ruske nove muzike osamdesetih i devedesetih godina 20. veka. Nakon projekcije filmova, publika će imati mogućnost da putem lajv strima od 20h uživo prati nastup internacionalnog sastava Chillin’ 4tet iz Groningena.

Ulaznice za festival mogu se kupiti svakog radnog dana od 11h do 15h u Omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13) ili pred koncert u prostoru u kom će biti održan. Cena ulaznica je 100 dinara za nastupe u Sinagogi i na Akademiji umetnosti, a 200 dinara za nastupe u svim drugim prostorima. Komplet ulaznica za ceo festival košta 1000 dinara.

(Visited 56 times, 1 visits today)