14. Guitar Art Festival od 12. do 17. marta


Guitar Art FestivalMeđunarodni festival posvećen gitari po četrnaesti put održaće se u Beogradu u periodu od 12. do 17. marta. Guitar Art Festival će biti otvoren programom povodom obeležavanja pola veka od izlaska albuma „Please, Please me“ benda The Beatles, a kao jedno od zvučnih imena pominje se i flamenko i džez pevačica Konča Buika (Concha Buika) koja će tom prilikom prvi put održati koncert u Srbiji.

Za šest festivalskih dana nastupiće 180 umetnika iz sveta, a pored koncerata biće održano i takmičenje mladih gitarista do 30 godina, predavanja, izložbe, filmske projekcije i brojni drugi prateći programi.

Pola veka od planetarno popularnog albuma Bitlsa biće obeleženo izložbom u Sava centru u okviru pratećeg festivalskog programa „Gitar vizual art“, kao i projekcijom dokumentarnih filmova od kojih će neki biti premijerno prikazani u Sava centru i Kinoteci. Najveće hitove Bitlsa izvešće srpski The Bestbeat tribjut bend sa gostima, izvođačima iz regiona. Voditelji manifestacije “The Beatles on” biće Ana Sofrenović i Dejan Cukić, a njihove najveće hitove u različitim aranžmanima izvodiće i Aleksandra Kovač, Dado Topić, Neno Belan, Vlatko Stefanovski, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov i Kiki Lesendrić. Posebnu obradu najlepših pesama “Bitlsa” spremaju Kornelije Kovač sa svojim triom i grčki gitarista Kostas Kociolis (Costas Cotsiolis) koji će snage udružiti sa gudačkim orekstrom “Dušan Skovran”. Posle svirke u holu Doma sindikata biće priređena i igranka za publiku, sa domaćim i stranim pop hitovima iz šezdesetih.

Narednog dana održaće se dva koncerta u Atrijumu Narodnog Muzeja. Prvi će održati portugalski gitarista Francisko Morais Franko (Francisco Morais Franco) i urugvajac Alvaro Pjeri (Alvaro Pierri), jedna od vodećih ličnosti u svetu gitare, dok će na drugom koncertu svirati trio „Balkan strings“. Na istoj lokaciji, 14. marta biće održana tri koncerta Sabrine Vlaškalić, Đulia Tampalinija (Italija) i Taurus dua.

Trećeg dana manifestacije nastupiće Marko Topči, Goran Listeš i Goriačev Griša (SAD), dok je za subotu, 16. mart u Sava centru zakazan koncert Konče Buike koja trenutno važi za „kraljicu flamenka“. Zahvaljujući izražajnim i veoma spontanim koncertima, upečatljivom glasu i neobičnoj fuziji više žanrova, Konča Buika beleži veliki uspon u proteklih sedam godina, a u Beograd dolazi sa koncertom koji će najvećim delom posvetiti gitari i izvornoj flamenko muzici. Pored flamenka, tamnoputa pevačica afričkog porekla na beogradskom koncertu u pratnji gitara i perkusija izvešće i svoje specifične soul i džez numere.

Kao i prethodnih godina, na 14. Gitar Art-u biće i premijernih izvođenja kompozicija specijalno pisanih za festival. Popularni lautista i redovni gost festivala, Edin Karamazov, premijerno će izvesti kompozicije Dušana Bogdanovića i Lea Brauera, a trio Balkan Strings kompoziciju Nikole Starčevića. U koprodukciji sa Jugokoncertom na festivalu će prvi put nastupiti i No Borders Orchestra sa Karamazovim kao solistom, dok će za vreme festivala biti održan sastanak borda Evropske festivalske asocijacije.

Karte su u prodaji od 21. januara i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajni Sava centra.

(Visited 75 times, 1 visits today)