14 godina od smrti osnivača INXS-a


Michael Hutchence - INXSNa današnji dan, pre 14 godina, veliko ime velikog benda, napustilo nas je zauvek. Tragična smrt Michael Hutchence-a odjeknula je u etar i ostavila u šoku celu planetu. Michael, kao i samo ime INXS-a je prva asocijacija za Australiju, vesele ’80-te, najbolje dane MTV-a i bezgraničnu harizmu samog Michaela.

1977. godine, na dan smrti Elvisa Prislija, Michael i dva brata Farriss i Beers, osnovali su godinama kasnije, planetarno popularni INXS. Velikom brzinom su osvajali i pridobijali nove obožavatelje savršenom kombinacijom rocka, dancea, popa, new wavea. Iako su osamdesete bile rezervisane za popularnost zvuka koji je dolazio iz Velike Britanije i Amerike, ovi momci su Australiju prikazali u najboljem mogućem svetlu. Ako se danas osvrnemo na dane najveće popularnosti ovog benda, mozemo reći da su bili tipični predstavnici ovog doba i po mnogima, najkvalitetnijeg muzičkog doba, ’80-tih.

Albumom „Kick“ iz 1987. doživljavaju neverovatan uspeh i taj period se navodi kao vrhunac njihove karijere. Fascinantno je da u vreme prelaska iz ’80-tih u ’90-te godine, INXS uspevaju da se održe na vrhu svetske pop-rock scene i uspešno odolevaju ogromnim muzičkim promenama koje su donele ’90-te, uspešno održavajući mnoge koncerte za vernu publiku koja je i dalje bila oduševljena kvalitetom, energijom i harizmom koju su ovi momci posedovali. 1997. godine, tragična i donekle misteriozna smrt Michaela Hutchence-a dovela je do kraha i kraja jedog sjajnog benda kakav je bio do tada.

Posle 8 godina, grupa je ponovo zaživela sa novim frontmenom i pevačem, Kanađaninom J. D. Fortune koji je na to mesto dospeo pobedom u rijalitiju koji je organizovao sam bend INXS trazeći novog pevača. INXS je 2007. godine održao svoj za sada jedini koncert u Beogradu na Tašmajdanu.

U septembru ove godine, INXS su po drugi put otpustili J. D. Fortunea. Prvi put je to bilo 2009. godine, a na njegovo mesto doveli su Ciarana Gribbina, jednog od saradnika Snow Patrola.

Kao najveći hitovi pamte se i rado slušaju i danas, Original sin, Need you tonight, Never tear us apart, Dissappear, Suicide blonde i veliki hit, ujedno i poslednji koji je Michael otpevao Elegantly wasted.

(Visited 89 times, 1 visits today)