10 najboljih metal albuma 2012. godine


top_ten_headerKad god postoji lista albuma – bilo da se radi o najboljim albumima, precenjenim ili potcenjenim albumima – neminovno postoji prigovor da listi „fali metala“. Ova lista je izuzetak od tog pravila. 

Kako bismo odbrojali 10 najboljih metal albuma 2012. godine okrenuli smo se vodećem stručnjaku svih tvrđih stvari – Australcu Endru Hogu (Andrew Haug). Kao voditelj „Full Metal Racket“ emisije na Triple J, od 2001. do 2011. godine, Hog je nesumnjivo preslušao više metala nego svi u Australiji, a on i dalje širi „jevanđelje po metalu“ na jedinoj australijskoj onlajn rok i metal stanici, 24/7. Njegova lista najboljih metal albuma 2012. putuje širom planete kako bi vam donela najbolje iz Australije, Amerike, Velike Britanije, Francuske i Švedske od mešavine poznatih (Soulfly, Stone Sour) i nepoznatih imena (Klone, Anathema).  

10. OSI – Fire Make Thunder

Nije nikakva tajna da volim progresivnu muziku. OSI predstavlja Kevin Mura (Kevin Moore, bivši član Dream Theater-a, klavijature, vokal ) i Džim Matheosa (Jim Matheos, Fates Warning, gitara) uz Gavin Harisona (Gavin Harrison, Porcupine Tree, bubnjevi). To je tvrd i kreativan spoj progresivnog roka i elektronike podržan od strane umirujuće i postojane produkcije. Ovaj bend zaslužuje više priznanja iz prostog razloga što je jednostavan, čist i iskren.

9. The Levitation HexThe Levitation Hex

Užasno mi nedostaje Alchemist, zločinački je što je najpotcenjeniji bend Australije. Da, iako sebi još uvek možemo udovoljiti njihovim sabranim delima, možemo i krenuti napred sa glavnim čovekom i vizionarom, Adamom Eđisom (Adam Agius) i nastaviti putovanje sa njegovim novim bendom The Levitation Hex, sa basistom/pevačem Mark Palfreimanom (Mark Palfreyman) i gitaristom Skot Jangom (Scott Young) iz Alarum-a, kao i bubnjarem Ben Hokingom (Ben Hocking) iz benda Aeon of Horus. Autentični zvuk Alchemist-a potpuno je tu, ali takođe i uticaj drugih članova benda. Neće proći puno vremena pre nego se ovi prekaljeni metalci nađu tamo gde im je mesto, kao jedan od lidera australijske hevi muzičke scene.

8. Anathema – Weather Systems

Mogu da priznam da sam propustio bend pre mnogo godina, ali znate šta? Uvek možete da uskočite i plivate za njim. Ovi bogati i emotivno tamni rokeri iz Velike Britanije su dostavili zver od albuma koji zaista zahteva vašu nepodeljenu pažnju kada ga slušate. Ako vam nešto odvraća pažnju, propustićete to iskustvo. Naprosto je zapanjujuće koliko divno su pesme napisane, ali nažalost nikada neće biti uzeti u obzir za bilo kakve komercijalne emisije zboooog? Pa, znate već kako to ide sa kul ponašanjem u današnjim blebetanjima medija pa samo slušajte i odlutajte.

7. Soulfly – Enslaved

Znam da se mnogi još mole ponovnom okupljanju Sepulture; i da, ja sam kriv za molitvu takođe. Ali ako predugo ostanete u ovom toku razmišljanja, propustićete koliko je brutalno izdanje ″Enslaved″, 8. studijski album benda Soulfly i bivšeg glavnog čoveka Sepulture, Maksa Kavalere (Max Cavalera). Mnogi mogu reći da neka od prethodnih izdanja Soulfly nikada nisu mogli da se porede sa velikanima Sepulture poput ″Arise″ i ″Chaos AD″, ali kada je u pitanju iznošenje neprikosnovene snage, ovaj album ima sve, dovoljno da i one smorene natera da se usprave i obrate pažnju. Ubistvenih rifova ima poprilično!

6. Paradise Lost – Tragic Idol

Da bi dobra karijera bila i dugotrajna morate konstantno objavljivati sjajnu muziku. Neki bendovi ne uspevaju u tome kad dođu do šestog albuma, ali ne i Paradise Lost, koji su ponovo isporučili još jedno bombastično ostvarenje svojim trinaestim albumom. Ne koristim „dosledno“ reč lagano , ali ovaj bend još nije izdao loš album – čak ni u svom „manje rifoznom“ periodu, ranih 2000-tih . Kakav bend, kakva institucija!

5. Grand Magus – The Hunt

Švedski trojac, Grand Magus ima jedan od najboljih vokala od vremena Brus Dikinsona (Bruce Dickinson) i Roni Džejms Dia (Ronnie James Dio) i u istom rangu. Hrabra izjava kažete? Pa, saslušajte me. Jan “ JB “ Kristoferson nije klon , već još jedan veliki pevač sa sopstvenim identitetom i zvukom – nešto što poprilično nedostaje danas u mnogim žanrovima tvrđe muzike koja tvrdi da poseduje vokalnu originalnost. Grand Magus je imperativ za ljubitelje glasnog i ponosnog hevi metala, bez kože i jeftinog vitlanja mačevima. Hail Magus.

4. Devin Townsend Project – Epicloud

Povratak muzičke mašine. Devin Taunsend (Devin Townsend ) je verovatno najpošteniji umetnik u muzici danas; nikada nije stidljiv da prizna bilo šta u bilo kom trenutku , a potom da čudesno uhvati te misli, emocije i iskustva na snimku. Njegov petnaesti album „Epicloud“ je zaključak neverovatnoj kvadrilogiji pod imenom Devin Townsend Project. Ona ima sva zvona i zvižduke savremenog pop albma, ali je takođe vrlo gusto protkana krckavošću i zrnevljem čime se stvara savršen jing i jang koji postaje balans Devinovog muzičkog života. Apsolutno jednistveni umetnik

3. Klone – A Dreamer’s Highway

Ko? Neki od vas pitaju. Klon, eto ko! Poreklom iz Francuske i donekle neotkriveni dragulj do sada, kada neki ljudi konačno obraćaju pažnju. Ovo je njihov četvrti album i svakako taj koji će ustoličiti ovaj bend kao naprednu moćnu mašinu sa svetlom budućnošću.

2. Stone Sour – House Of Gold & Bones Part 1

Dok mnogi fanovi više vole frontmena Kori Tejlora (Corey Taylor) sa svojom glupom maskom i dok viče odvratluke klincima, ja više volim ovu njegovu stranu. Stone Sour rok bend? Da! Metal bend? Da! Sjajan bend? Da! Ugurajte ih u koji god žanr želite, ali ovaj bend zna da spoji sve to tako neprimetno.

1. Gojira – L’Enfant Sauvage

ČUDOVIŠTE OD BENDA! Njihovi rifovi su veći od Godzile i ako ste ikada imali privilegiju da vidite ovaj bend uživo, onda ćete se složiti da ne postoji previše bendova koji sviraju sa toliko emocija, snage i ubeđenja kao Gojira. Ovaj bend zaslužuje da preuzme svet.

Slušajte jedinu onlajn stanicu Australije koja pušta metal 24/7 na www.andrewhaug.com.

(Visited 81 times, 1 visits today)